Bianca Covaci

Mă simt controlat și îmi este frică să recunosc. Sunt într-o relație toxică?

  • Home
  • Psihologie
  • Mă simt controlat și îmi este frică să recunosc. Sunt într-o relație toxică?

În zilele noastre, putem observa o mai mare atenție la tipul de relații pe care le avem. Deseori, ni se spune să ne ferim de oameni toxici sau persoane toxice. relație toxică

Dar ce înseamnă, de fapt, acest lucru și care sunt semnele pe care le putem identifica?

În primul rând, poți observa o luptă continuă de putere. Persoana toxică menține dominanța și controlul, preia puterea și o folosește împotriva celor din jur. Astfel, dacă te afli într-o astfel de relație (de prietenie, rudenie, cuplu), vei observa că opiniile tale sunt minimalizate, ești invalidat ca persoană și nu contezi. La acest control se adaugă manipularea emoțională, prin care ți se neagă realitatea, părerile, cuvintele, prin expresii precum „exagerezi”, „nu te mai victimiza”, „nu ai dreptate”, „nu contează ce crezi, eu știu mai bine”. Astfel, pui la îndoială propriile credințe, convingeri, valori. Astfel, te pierzi constant pe tine, ajungând chiar să crezi că celalalt are dreptate.

Un alt semn apare atunci când nevoile, emoțiile tale sunt încălcate, nerespectate. Îți modelezi dorințele și nevoile astfel încât să mulțumești cealaltă persoană. Te ridici la niște standarde și așteptări false, pentru că altfel nu ești suficient. Vei ajunge să te chinui să corespunzi unor standarde, de frica pierderii relației respective.

În momentul în care simți că te pui pe un loc inferior în propria ta viață și că mare parte din deciziile tale sunt luate pentru altcineva decât pentru tine, din presiune, teamă, alocă un pic de timp să analizezi în ce tip de relație te afli și ce se poate face pentru a-ți recăpăta puterea înapoi.

Caută acei oameni cu care rezonezi, care te acceptă necondiționat. Nu te conforma doar de dragul de a nu pierde un om din viața ta. Dacă observi semne ale manipulării și toxicității, păstrează distanța. Bucură-te de ceea ce îți poate oferi singurătatea, în schimb, sau compania unor persoane care merită și pe care îi meriți. Lucrează la stima și încrederea în sine, astfel încât să nu ai nevoie de persoane care să te controleze. Învață, în același timp, să impui limite și granițe cu cei din jurul tău.

Este important să acorzi atenție tiparelor relaționale cu care ai fost învățat în familia ta, să înveți să faci diferența între relațiile sănătoase și cele toxice. Există o relație toxică, atunci când o persoană nu reușește să recunoască dinamica distructivă pe care o caută subconștient ca să se joace cu un partener. Acest lucru duce nu numai la un dezechilibru al relației, dar limitează adesea creșterea personală a individului.

Nu uita, nu există scuze pentru a răni o altă persoană. Problemele în relații se rezolvă prin comunicare, acceptare și compasiune. Mereu ai ocazia să alegi ceea ce este funcțional pentru tine. Oferă-ți șansa să te implici în relații de creștere, în care singura putere este iubirea, nu lupta.

Publicat si in Jurnalul Milenial, aici.

Leave A Comment