Bianca Covaci

Interviu cu Nemeș Bianca-Laura, autoarea cărții ”Soluția coliniarității. Contrapunct”

  • Home
  • Psihologie
  • Interviu cu Nemeș Bianca-Laura, autoarea cărții ”Soluția coliniarității. Contrapunct”

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Nemeș Bianca-Laura: Sunt o persoană dornică de cunoaștere, sensibilă și pasionată de creație în toate formele ei. Sunt studentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și la master la Facultatea de Matematică și Informatică din Cluj-Napoca. Îmi place să îmbin latura analitică și cea artistică și să ascult oamenii.
Îmi place să călătoresc, să mă plimb, să pictez și să scriu, mereu sunt dornică să descopăr și să mă autodescopăr.

B.N. Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
N.B.L.: Cartea oferă o soluție pentru persoanele aflate în dileme existențiale, de-a lungul vieții. Are ca scop încurajarea oamenilor de a se descoperi, de a se crea după valori și după particularitățile individuale ale fiecăruia. Cartea de debut oferă o cale de expansiune a eului, de reîntregire a ființei, dominate de incertitudini, în total.

B.N. Cum s-a născut cartea?
N.B.L.: Cartea s-a născut din pasiune, din dorința de a împărtăși emoție, trăire interioară și de a inspira. Scriind într-un caiet despre gânduri, sentimente, dileme pentru a mă exprima, am simțit nevoia de a oferi mai departe o parte din mine. Prin metafore și exploatarea proceselor senzoriale și cognitive s-a născut cartea de față, care este un sumar al acestor concepte, bazate pe experiențe și trăiri.

B.N. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?
N.B.L.: Participând la olimpiadele de Limba și Literatura Română încă din școala generală, s-a creat o curiozitate de a citi mai mult, de a afla, de a asocia creațiile marilor autori cu experiențele lor de viață și cu valorile lor. Analizând opere literare și citind atât cărți de specialitate, cât și cărți din plăcere, am început, la rândul meu, să scriu, să mă exprim. În acest mod, scrisul a devenit ulterior una din pasiunile mele și m-am hotărât sa strâng toate cuvintele scrise pentru a crea o carte din acestea. Subiectele pe care le abordez se rotesc în jurul psihologiei, fiind totodată pasionată de acest domeniu.

B.N. Ce te inspiră să scrii?
N.B.L.: Inspirația provine din trăiri interioare, emoții, experiențe observate atât la mine, cât și la alți oameni. Ceea ce mă inspiră este valoarea, starea, în special, tot ceea ce înseamnă existență.

B.N. Este important titlul pentru impactul cărții?
N.B.L.: Titlul este ca un semn al cărții, ce atrage atenția și oferă o idee asupra ceea ce urmează a fi concretizat pe parcurs. Consider că este esențial, emblematic, atât pentru imaginea de ansamblu a cărții, cât și pentru cititori.

B.N. Ai citit vreo carte care să te inspire să scrii?
N.B.L.: Am citit chiar mai multe cărți care să mă inspire să scriu, dintre care pot aminti autori precum Paulo Coelho, Hermann Hesse, Osho. Irvin D. Yalom. Aș preciza cartea ,,Suflet neînlănțuit” de Michael A. Singer și ,,Veronika se hotărăște să moară” de Paulo Coelho.

B.N. În prezent lucrezi la o nouă carte?
N.B.L.: În prezent, am alte priorități legate de facultate și locul de muncă și nu am mult timp rămas la dispoziție pentru scris, dar mă gândesc la o temă pentru o nouă carte pe care să o abordez în perioada următoare.

B.N. Cine te-a susținut cel mai mult atunci când ai publicat?
N.B.L.: Familia mi-a fost alături în fiecare moment și prietenul meu care m-a încurajat mult. Susținere și curaj în acest pas am primit și de la diriginta mea din liceu. Tuturor le mulțumesc că mi-au fost alături.

B.N. E adevărat că arta scrisului expune slăbiciunile autorului în fața cititorului? Dacă da, pentru care slăbiciune te temi cel mai mult?
N.B.L.: Cred că depinde de genul de carte pe care o scrie autorul respectiv. Dar daca vorbim despre opere literare și nu nonficțiune, cred că autorul își pune toată încrederea sa în mâinile cititorului. Autorul se expune ca ființă, ca demiurg al universului creat și oferă cititorului forța de a-l distruge sau de a-l primi în viața sa. Scrisul este în sine o dezvăluire, o voce a autorului care exprimă intangibilul. Eu scriu despre vulnerabilitate, despre slăbiciune și cred că acestea sunt o parte din a fi. Nu îmi este teamă de a fi, ci îmi este teamă de îndepărtarea ființei umane de esență.

B.N. Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
N.B.L.: Am publicat prin Editura Risoprint. Este o editură cu mult profesionalism și cu oameni implicați care ajută cu sfaturi și ascult opinia și dorința autorului. O recomand cu căldură!

B.N. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
N.B.L.: Interesul pentru a valoriza cărțile și implicarea în a aduce cultura, ideea și exprimarea la un nivel superior față de ceea ce este acum.

B.N. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
N.B.L.: Cititorii mă pot găsi pe Facebook-Nemeș Bianca. Site-ul meu este în lucru, voi posta un link pe Facebook odată ce va fi gata. Cărțile pot fi luate de la mine pe moment, pentru acest lucru pot fi contactată direct prin mesaj sau la telefon. Ulterior se va putea achiziționa de pe site-ul editurii și din librării, voi reveni cu mai multe detalii.

B.N. Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
N.B.L.: Voi lăsa un citat din cartea mea ”Redescoperă integritatea absolută a ființei; te va lăsa să fii liber și să te aperi nu de tine, ci de tot ceea ce nu ești tu. Vei putea dilata nemărginirea în ființa ta, pentru a te putea scufunda în conștiința de sine.”

Publicat si in Booknation, aici.

Leave A Comment