Bianca Covaci

Interviu cu Bianca Covaci, autoarea cărții „Paralelism dual”

  • Home
  • Psihologie
  • Interviu cu Bianca Covaci, autoarea cărții „Paralelism dual”

B.N.: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
“Inspiră autenticitate şi expiră inspiraţie prin creaţia de a fi” este ceea ce mă defineşte prin ȋmbinarea artei şi valorificarea resurselor personale. Sunt Bianca-Laura Covaci (Nemes), dornică de (auto)cunoaştere, explorare și fascinată de lucrul cu oamenii. Psihoterapeut ȋn formare, consilier de dezvoltare persoanală, sunt pasionata de domeniul psihologiei, de tot ceea ce tine de mintea umana si procesul diferentierii ca individ, imbin aceasta latura cu cea analitica data de locul de munca actual si cu cea creativa: pictat, scris, citit. Ascult oamenii, sunt fascinată de complexitatea gândirii și a ființei umane și ofer sprijin, indrumare ori de câte ori este nevoie. Natura este pentru mine ceea ce as denumi ‘a doua casa’, este locul in care ma conectez cel mai bine la mine, sens si esenta, iar calatoriile si plimbarile imi aduc acel plus nelipsit de libertate si visare. Ca autor roman, toate aceste arii imi definesc modul de scriere, fiind surse de inspiratie atat pentru subiectele abordate de psihologie, cat si pentru abstractizarea matematica a titlurilor utilizate, a metaforelor din carte si a copertelor pictate. Sunt o persoană care caută mereu să fie în concordanță cu propriile valori și aspirații: iubesc, exist si caut sa găsesc semnificație în tot ceea ce sunt.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
Paralelism dual”, publicata in iunie 2023 la Editura Risoprint oferă cititorului instrumentele de a-și scrie și rescrie propria poveste, de a-și cunoaște copilul interior și a-l ajuta să se simtă iubit, înțeles și acceptat necondiționat. Cartea contine o serie de intrebari pentru cititor, pentru a-l directiona sa fie curios, sa doreasca sa se cunoasca, sa caute adevarul in povestea sa de viata si sa isi descopere acele resurse interioare prin care sa reuseasca sa schimbe credintele disfunctionale, sa pastreze si sa extinda sinele autentic si, in tot procesul, sa isi ofere iubire, compasiune si acceptare pentru cine este in fiecare moment. Cartea porneste de la conceptul copilului interior si ofera calea catre sine prin integrarea partilor ranite si intelegerea propriilor nevoi.

B.N.: Cineva din familie ți-a insuflat pasiunea pentru citit și scris?
Familia mea m-a incurajat mereu sa citesc, iar pasiunea pentru citit am descoperit-o pe la 12 ani. De atunci, cartile sunt nelipsite in viata mea. Obisnuiam sa merg la Biblioteca Judeteana cu prietena mea cea mai buna si imprumutam numarul maxim de carti disponibil, iar dupa o saptamana reveneam si imprumutam altele. Mereu am fost incurajata inspre directia educatiei, cunoasterii si curiozitatii lumii inconjuratoare si cred ca asta a reprezentat baza pasiunii pentru citit. In ceea ce priveste scrisul, am descoperit ca imi place sa scriu incepand cu participarile la concursurile de Limba si Literaura Romana, acolo am descoperit libertatea de exprimare, perspective si potentialul interior infinit cand vine vorba despre a crea. Aici am avut toata sustinerea si incurajarea doamnei profesoare de romana, care si in prezent, este prima care imi citeste manuscrisele si, careia, ii sunt, de asemenea recunoscatoare. Odata cu primul contact cu cartile si scrisul, acestea au devenit o sursa de inspiratie, cunoastere si regasire.

B.N.: Câte cărți reușești să citești într-o lună?
In medie citesc cam 4-5 carti pe luna, la care adaug si cartile de specialitate din domeniul psihologiei. Depinde foarte mult de lungimea cartii, subiectul ales si disponibilitate. Dar, pot spune ca, exceptional exista zile cand nu citesc deloc dintr-o carte, in rest, imi aloc cel putin 30 minute pe zi lecturarii. Imi place sa imbin lectura de specialitate cu lecturile mai usoare sau cu cele care imi raspund unor intrebari imediate.

B.N.: Există vreun autor român, contemporan, cu care ți-ar face mare plăcere să fii prieten?
Mi-ar face placere sa o cunosc pe Ioana Chicet Macoveiciuc, Gaspar Gyorgy si Petronela Rotar. Sunt incantata ca am avut ocazia sa cunosc si alti scriitori romani aflati la inceput de drum, cu care am facut si schimb de carti.

B.N.: Având în vedere înflorirea tehnologiei, îți mai place să scrii de mână?
Ador sa scriu de mana, simt ca exista o conexiune speciala cu sinele, cu emotiile mele mult mai autentica decat scrisul la calculator. Folosesc ambele metode de scriere, in functie de nevoia de moment, dar ca si preferinta, aleg scrisul de mana. Simt ca pot ajunge mai usor la mine si la sursa de inspiratie. De asemenea, mi-e mult mai usor la acumularea de cunostinte, astfel ca iau notite cand citesc o carte, ascult un podcast si am noroc ca scriu repede, mai ramane sa imi inteleg scrisul cand recitesc 😊).

B.N.: Ceai sau cafea atunci când lucrezi la o carte?
Ceai 😊, cafea nu mai beau deloc de cativa ani.

B.N.: S-a întâmplat să plângi la scenele triste pe care le scrii?
Atat la aceasta carte, cat si la cartea de debut “Solutia coliniaritatii. Contrapunct” cand emotiile erau puternice sau aveam o constientizare in timpul scrierii, plangeam. Sunt sensibila, introspectiva, iar scrisul are rol catartic pentru mine. Ma ajuta sa ma inteleg, sa vreau sa descopar, iar acest proces vine cu constientizari, rani si deseori neputinta pe moment. Avand in vedere ca una dintre sursele de inspiratie pentru a scrie sunt emotiile, credintele, acestea ma ajuta sa scriu, sa descriu si sa directionez, iar descarcarea si integrarea a ceea ce simt duce deseori si la lacrimi. Am scris si in “Paralelism dual” despre lacrimi si povestea lacrimilor.

B.N.: Alegi să mergi la bibliotecă atunci când ai nevoie de liniște și timp mai mult pentru lectură?
Obisnuiam sa merg la biblioteca cand eram la scoala, intre timp aleg acel loc care ma face sa ma simt “acasa”. De exemplu, prefer sa raman acasa cand am nevoie de liniste si timp de lectura, cu o cana cu ceai, o lumanare aprinsa si binaural beats. Iar al doilea “acasa” este cu siguranta natura, imi place sa citesc in natura, sa ma plimb, sa fiu inconjurata de liniste, sa simt conectarea.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
Nimeni nu se poate schimba decat daca doreste sa faca asta. Degeaba accesul la carti este facil in diferite formate: fizic, audio, electronic, exista targuri de carte, biblioteci, cunoasterea si informatia exista peste tot in jurul nostru. Ce e necesara e scanteia aceea interioara, partea aceea din noi care sa se indrepte spre educatie, explorare, (auto)cunoastere. Cred ca mediul familial are un impact major in aceasta directie de cand suntem mici si de asemenea si puterea exemplului, anturajul. Cred ca a cunoaste valoarea lecturii, a descoperi sensul in povestea vietii va determina mult mai multa lume sa citeasca, dar asta vine la pachet cu autocunoasterea si descoperirea sinelui, care tot prin educare se descopera.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
Cititorii imi pot vedea activitatea pe profilurile de Instagram: @covacibianca.autor si @covacibianca.consilier.
Momentan, cartea se poate comanda direct de la mine. Urmeaza sa fie distribuita in librariile online din tara si va putea fi achizitionata si in format ebook.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
Alege sa iti oferi iubire si compasiune, indreapta-te mereu catre tine cel autentic.

Publicat si in Booknation, aici.

Leave A Comment