Bianca Covaci

Dezvoltare personală: un mit, o realitate alterată de propria percepție sau un lucru benefic?

  • Home
  • Psihologie
  • Dezvoltare personală: un mit, o realitate alterată de propria percepție sau un lucru benefic?

În ultimii ani, conceptul de dezvoltare personală a luat cu asalt rafturile librăriilor cu cărți în domeniu, articole și o nouă deschidere. De multe ori, aceasta este asociată cu idei precum: 7 pași pentru reducerea stresului, cum să gestionezi relațiile conflictuale, cum să îți asiguri un trai de viață sănătos, la care se adaugă afirmațiile pozitive și motivaționale. Ce este de fapt, dezvoltarea personală? Cum am putea să o integrăm în viața noastră de zi cu zi?

În primul rând, consider că o doză proprie de curiozitate, explorare este necesară pentru a vrea să descoperi aspecte despre tine. Trebuie să vrei să îmbunătățești, să schimbi sau să lucrezi la procesul vindecării tale.

Îmi place să asociez dezvoltarea personală cu educarea continuă. Consider că este oportunitatea de a deveni cea mai bună variantă a ta. Astfel, valorifici propriile resurse într-un mod util. Cât timp te afli în zona ta de „îmi este comod aici”, din care nu dorești să experimentezi sau să descoperi și altceva ce îți este necunoscut, nu vei fi interesat de dezvoltare. În acele momente, nu simți nevoia de schimbare. dezvoltare personală

În momentul în care observi că într-un domeniu al vieții tale ai resurse pe care încă nu ești sigur cum să le utilizezi, ce ar fi să explorezi mai departe și să ajungi la rezultatele dorite?

Dezvoltarea personală deschide calea către schimbare. Îți vei înlocui comportamentele disfuncționale, gândurile iraționale cu comportamente, gânduri sănătoase și adaptabile la viață. De exemplu, în loc să utilizezi un comportament dependent de substanțe pentru a te elibera de stres sau a umple un gol, poți identifica emoțiile ce stau la baza comportamentului. Poți observa gândul și convingerea care te determină să urmezi o cale nocivă pentru tine. Aceastea pot fi înlocuite cu o activitate benefică și funcțională.

Cu toate acestea, de ce lumea fuge de dezvoltare și educare?

Consider că asociem educarea continuă cu teamă, cu învățarea bazată pe memorare și lipsită de creativitate. Credem că este pur teoretică, nu suntem stimulați, ajungând să nu vrem continuăm. Abia așteptăm să terminăm studiile și să intrăm în viața de adult, că acolo „nu va mai trebui să învățăm”, de ce am vrea să fim „sclavii” cărților sau a cunoașterii? Fără cunoaștere, educare continuă, suntem predispuși să fim controlați, să fugim după putere, să ne îndepărtăm de sine tot mai mult.

Aici intervine autocunoașterea. Ea este în legatură strânsă cu dezvoltarea personală, deoarece îți oferă instrumentele cu care poți să îți construiești calea dorită în viață. Într-adevăr, aceasta presupune un proces, care va dezvălui părți ascunse din tine, emoții reprimate, răni cicatrizate care ies la suprafață. Însă, eliberarea și cunoașterea profunzimii tale te vor face să te simți unic, autentic și cel mai aproape de tine. Dorim rezultate imediate, recompense și beneficii fără efort, dar dezvoltarea presupune un proces care durează o viață întreagă. dezvoltare personală

Nu te speria, a te dezvolta nu înseamnă să îți spui mereu cât de uimitor ești.

Nu vei fi nevoit să crezi că totul va fi bine chiar și când realitatea nu e cea pe care ți-o dorești. În schimb, înseamnă să înveți să ai compasiune față de tine, să te accepți așa cum ești. Vei învăța să gestionezi chiar și cele mai dificile situații din viața ta. O mare parte din problemă se rezolvă când îți ancorezi percepția spre prezent. Trebuie să îți oferi răbdare și timp pentru atingerea obiectivelor. Vei începe să îți propui obiective și să acționezi înspre a le rezolva, să creezi relații sănătoase cu cei din jur și să utilizezi instrumente ajutatoare și propriile tale resurse pentru a reuși ceea ce îți propui. Nu e uimitor, să ai șansa să descoperi un univers unic, o galaxie în ființa ta? Ce recunoștință mai mare decât dorința de explorare și (auto)cunoaștere?

Observă ce rezistențe opui în ceea ce privește dezvoltarea și autocunoașterea ta.

Cu ce convingeri asociezi descoperirea ta? Ce acțiuni ar fi necesare astfel încât să ajungi la cea mai bună variantă a ta? de

Publicat si in Jurnalul Milenial, aici.

Leave A Comment