De câte ori ai fost copleșit de gânduri? cum să scapi
De câte ori ai vrut să scapi de anumite emoții care îți creează disconfort?
Ai pățit să vrei să te liniștești și să simți că nu poți?
Adevărul este că în fiecare secundă suntem stimulați de senzații și capacitatea noastră de prezență este din ce în ce mai redusă.
Trăim într-o perioadă a multitasking-ului, a informației, a ecranelor, a digitalizării și ne este din ce în ce mai greu să ne concentrăm și să rămânem focusați pe prezent.
Vrem să scăpăm de gânduri, să îndepărtăm emoțiile neplăcute pe care le simțim și visăm la acea stare de „well-being”. Iar când nu o atingem, ne întrebăm ce nu e în regulă cu noi și reintrăm în cercul vicios al gândurilor fără scăpare.
Realitatea este că nu putem scăpa de nimic din ceea ce simțim sau experimentăm, și nici nu ar fi funcțional să vrem asta.
Este ca și cum am vrea să excludem părți din noi și să respingem însăși existența. Sigur ai auzit de ideea că „exteriorul este o oglindă a interiorului nostru”, deci nu contextul extern sau persoanele îți creează anumite stări, ci sensul pe care tu îl oferi și povestea pe care ți-o spui, având în vedere răspunsul tău la exterior.
De aici poate veni un flux mare de gânduri, incertitudine, dorința de control, stres, anxietate, de care vrem să scăpăm, pentru că într-adevăr necesită un proces intens de acceptare și integrare să ne obișnuim să simțim și emoții mai puțin plăcute.
Ca strategii prin care poți gestiona mai bine gândurile care apar, se enumeră:
Conștientizarea și Observarea: Începe prin a deveni conștient de gândurile tale și de emoțiile asociate lor. Observă-le fără a le judeca sau a încerca să le respingi. Acest pas simplu de auto-reflecție poate fi primul pas către gestionarea lor.
Mindfulness sau Conștientizare: Practicarea mindfulness te poate ajuta să fii mai prezent în momentul actual și să reduci ruminația mentală. Acest lucru se realizează prin concentrarea atentă pe senzațiile și gândurile tale, fără a le judeca sau a le evalua.
Respirația Conștientă: O tehnică simplă este să acorzi atenție respirației tale. Când simți că gândurile se aglomerează, oprește-te pentru câteva momente și concentrează-te asupra respirației tale. Respiră adânc și conștient, ceea ce te poate ajuta să te calmezi și să-ți recâștigi centrul. cum să scapi
Jurnalizarea Gândurilor: Scrierea gândurilor tale într-un jurnal poate fi un mod eficient de a le clarifica și de a le elibera. În plus, poți observa modele sau tendințe în gândurile tale, ceea ce te poate ajuta să le înțelegi mai bine.
Gestionarea Timpului: Împarte-ți timpul în mod rațional pentru a evita supraîncărcarea cu activități și gânduri. Prioritizează-ți sarcinile și stabilește limite clare pentru lucrurile care te pot distra sau stresa.
Exercițiile Fizice și Relaxarea: Activitățile fizice regulate pot ajuta la eliberarea tensiunii și la îmbunătățirea stării de bine mentală. De asemenea, tehnici de relaxare, cum ar fi yoga sau meditația, pot fi utile în reducerea anxietății și a stresului.
Tot ceea ce simți și experimentezi este adevărul tău și nimeni nu are dreptul să-ți fure acest adevăr. Gestionarea gândurilor și a emoțiilor poate fi un proces transformațional, oferă-ți răbdare, timp, blândețe pentru a face pași cât mai aproape de tine.
Publicat si in Jurnalul Milenial, aici.