Bianca Covaci

Autocritica și imaginea de sine: cum ne influențează viața stima de sine scăzută?

  • Home
  • Psihologie
  • Autocritica și imaginea de sine: cum ne influențează viața stima de sine scăzută?

De câte ori ți s-a întâmplat să te subestimezi? autocritica

Te-ai confruntat cu încredere de sine scăzută?

Ai simțit că nu poți face anumitor provocări, cu toate că alții te încurajau?

Ai vrut să renunți, având gândul că nu vei reuși?

Toate acestea definesc părți din imaginea ta de sine, mai precis a unei imagini de sine scăzute.

Imaginea de sine este percepția sau evaluarea unei persoane cu privire la propria sa valoare, competență și identitate. Este modul în care o persoană se vede și se percepe pe sine însăși în contextul social, familial și personal. autocritica

Dar ce se ȋntâmplă când ne creăm o imagine de sine distorsionată de realitate?

Imaginea de sine distorsionată se manifestă prin percepții inexacte, negative sau nerealiste ale propriei persoane și a capacităților sale. Persoanele cu o imagine de sine distorsionată pot să se vadă în mod negativ sau să exagereze anumite aspecte ale lor.

Iată câteva moduri comune în care se poate manifesta o imagine de sine distorsionată:

Autocritică excesivă: Persoanele cu o imagine de sine distorsionată tind să fie foarte autocritice. Ele pot să vadă greșeli sau defecte în propriul comportament, aspect sau abilități, chiar dacă alții nu le percep astfel.

Perfecționism exagerat: Unele persoane cu imagine de sine distorsionată au standarde nerealiste, indiferent cât de inabordabile ar putea fi.

Compararea cu alții: Se pot compara constant cu alții și ajung la concluzia că nu sunt la fel de buni sau de valoroși ca ceilalți, ceea ce duce la sentimente de inadecvare sau inutilitate.

Vizualizarea negativă a viitorului: Pot avea tendința de a anticipa eșecurile sau de a vedea viitorul într-o lumină negativă, ceea ce poate împiedica asumarea de noi provocări sau obiective.

Sensibilitate la critică: Persoanele cu imagine de sine distorsionată sunt adesea foarte sensibile la critică și pot exagera importanța feedback-ului negativ, luându-l ca dovadă a propriei lor incapacităţi.

Evitarea experiențelor noi: Se pot teme să se implice în activități noi sau să ia decizii pentru că se simt nesigure cu privire la propriile lor abilități.

Auto-sabotaj: Pot să se auto-saboteze inconștient pentru a-și confirma propriile credințe negative despre sine, ceea ce poate duce la îndeplinirea anticipată a temerilor lor.

Relații toxice: Pot intra în relații sau prietenii care le confirmă sentimentele negative despre sine sau care le subminează încrederea în sine. autocritica

Dezvoltarea unei imagini de sine autentice implică conștientizarea și acceptarea a ceea ce ești tu cu adevărat.

Aici sunt câteva tehnici care te pot ajuta pentru a-ţi crea o imagine de sine conformă cu realitatea:

Auto-reflecție: Ia-ți timp pentru a reflecta asupra propriei tale persoane. Întreabă-te ce valori, interese și pasiuni ai. Scrie într-un jurnal despre experiențele și gândurile tale personale.

Acceptarea tuturor aspectelor: Învață să accepți atât părțile tale pozitive, cât și cele negative, deşi ȋn sine nicio parte a ta nu este negativă.

Iubire de sine și auto-îngrijire: Fii blând cu tine însuți și acordă-ți timp pentru a avea grijă de propria ta bunăstare. autocritica

Imaginea de sine se construiește, se creează și este un proces continuu și personal.

Publicat si in Jurnalul Milenial, aici.

Leave A Comment