Bianca Covaci

Adultul emergent- noua perioadă din dezvoltarea unui om. Totuși, ce presupune?

  • Home
  • Psihologie
  • Adultul emergent- noua perioadă din dezvoltarea unui om. Totuși, ce presupune?

Tranziția dintre adolescență și vârsta adultă deplină este o perioadă critică de dezvoltare modelată individual, familial, depinzând de circumstanțe sociale și istorice. Sarcina centrală a acestei perioade este aproape universală: tânărul să devină pregatit să-și asume rolurile majore din societate. adultul emergent

Dar care sunt aceste roluri și în ce măsură reușește propaspătul adult să gestioneze presiunile maturizării și să îndeplinească etapa de lansare cu succes?

Schimbările pe piața muncii și structura socială în culturile moderne, industrializate, împreună cu sentimentul de schimbare între adolescență și maturitate au jucat un rol cheie în extinderea tranziției spre maturitate. În acest fel, o nouă perioadă de dezvoltare numită „adultul emergent” a fost introdusă, care surprinde perioada de timp între 18 – 30 de ani, cu probleme legate de identitate, ce se referă la obiectivele, valorile și convingerile personale și li se oferă libertatea să se concentreze pe propria lor dezvoltare. Aceste schimbări sunt asociate cu factori de stres care sunt asociați atât cu riscul, cât și cu oportunitățile de creștere. Riscurile și oportunitățile pot avea, la rândul lor, un impact semnificativ asupra sănătății mintale.

Asumarea diferitelor responsabilități și pendularea între dependență și independență creează până la vârsta de 30 de ani experimentarea unui „sens al posibilităților”.

Experimentarea presupune explorarea propriei identități existând posibilitatea tinerilor de a-și crea biografia și de a nu mai urma un tipar al evenimentelor cursului vieții. Tinerii din țările industrializate moderne variază în funcție de vârsta la care preiau unele responsabilități specifice adulților, fiind un fenomen social care apare în anumite condiții economice. Presiunile și așteptările celor din jur pot copleși tânărul și îl pot îndepărta de la calea sa, cât timp societatea impune anumite standarde de îndeplinit, precum a avea o familie, un loc de muncă stabil, autonomie financiară, un cămin propriu. adultul emergent

Pentru a face față cât mai funcțional tranziției către maturizare, este foarte important ca tânărul să își ofere răbdare și validare pe întreg parcursul, astfel încât să fie pregătit pentru etapa de lansare.

Mai mult decât atât, să își ofere timp de explorare și descoperire a sinelui și de dezvoltare a aptitudinilor pe care le consideră a fi necesare pentru viitoarea carieră. Nu există un timp limită în care trebuie realizate responsabilitățile, fiecare având un ritm propriu de învățare și adaptare.

Ce provocări are perioada de dezvoltare în care vă aflați?

Ce simțiți când sunteți presați de standardele impuse ale unui singur mod de a fi acceptat?

Ce modalități ați utilizat pentru a vă putea adapta mai ușor exteriorului?

Ce resurse interioare noi ați descoperit în procesul autocunoașterii?

Fiecare perioadă de dezvoltare are noutățile ei și responsabilități diverse prin care este important să reușim să ne diferențiem propriile stări interne si să devenim conștienți de procesele noastre emoționale.

Publicat si in Jurnalul Milenial, aici.

Leave A Comment